‘Hou zelf of geef weg’, dat staat op elk takje. Wat gebeurt er als je een takje krijgt of vindt met deze opdracht erop?
Wil je reageren? Deel je gedachtes (over takjes, iets hebben, weggeven, nieuwsgierigheid, kijken, aandacht of iets anders waar je aan denkt) via deze website met anderen. Stuur ze naar info@takje.org. Alle reacties zijn welkom. Alleen kwetsende reacties worden niet geplaatst. Foto’s mogen ook mee. Mag je naam erbij, of zie je het liever anoniem terug? Dat kan ook.
Wil je een takje? Laat het weten: info@takje.org en vermeld je adres. Je krijgt het takje per post opgestuurd.

05-03-24

Eerst heb ik haar mee uit wandelen genomen. Ik zeg ‘haar’ omdat mijn Takje een v-vorm heeft; de ‘v’ van ‘vrouwelijk’. Je zoekt kennelijk toch naar overeenkomsten en aanknopingspunten. Daarna heb ik haar vastgehouden als een soort van wichelroede, want ze heeft een mooie hoek van 90 graden. Ze heeft niet helemaal het optimale figuur want het ‘roede-deel’ ontbreekt, maar dat lijkt me logisch bij een vrouwtje.

Mensen op straat moeten vast gedacht hebben dat ik ze niet allemaal op een rijtje had. Lopend in een heerlijk zonnetje stuurde het takje me regelrecht naar de supermarkt om daar ‘iets waterachtigs’ te kopen. Hoe kan het ook anders 😉
Het is een mooi glad, aaibaar takje dat ik ga koesteren. Hopelijk kan ik tzt ook eens de 72 aantikken. Tot die tijd ligt mijn Takje in haar eigen hoekje op een heel speciaal tafeltje vol ‘kunst- en vliegwerk’-vondsten. Bedankt! (Als ik Zweeds was, zou ik waarschijnlijk afsluiten met ‘tak’😘)

Marloes van Slobbe

11-11-22

Maarten Laupman

9-11-22

zonder er bij na te denken of goed te kijken legde ik het takje neer
zomaar, ergens, tussen mijn ‘ready-mades’
en zie …
alsof het daar áltijd al gelegen had

pas later drong het tot me door dat het nummer van het takje 61 was
één-en-zestig?!
dat was het bouwnummer van mijn fijne nieuwe atelier hier!

toeval of voorbestemd?
toeval is spannender, maar in dit geval ga ik voor het laatste

yvonne van den herik

16-10-2022

Natuurlijk meteen gekeken
Natuurlijk!!!

Nieuwsgierigheid, ontdekken, wat is er aan de hand, hoe werkt dit
Het fundament, de basis voor ontwikkeling, en voor creativiteit, en dus voor leren.

Ik had meteen een lach op mijn gezicht want wat een uniek geweldig en prikkelend experiment !!
1 vraag die me opviel tussen de vragen op takje.org ging over kleine dingen
Dat is voor mij t meest belangrijke, bijvoorbeeld kleine dingen die een lach op t gezicht brengen, de zon die doorbreekt, een wolk waarin ik iets zie in de lucht, een vraag van een kind, iemand die oprecht aandacht voor een ander heeft…
Wat mooi….
Ik vraag me iig af van welke soort boom takje 62 af is gevallen 🙂
Veel plezier en succes met je onderzoek
Heb het goed!

Cyrille van Bragt

15-10-22

Wat een prachtig takje. Ik keek al naar het pakketje uit omdat ik zelf een takje had aangevraagd. Het openmaken van de envelop was een moment dat ik met mijn dochter van vier heb gedeeld. Ik liet haar eerst voelen en raden wat er in de envelop zat. Ze verwachtte een rare pen of een toverstaf. Toen ik de envelop openmaakte was ze meteen onder de indruk van het takje: Huh!? Wat mooi! Direct daarna begon ze vragen te stellen als: Wie heeft dat gestuurd en waarom? Wat kan je allemaal met het takje doen? Waar zijn de andere takjes? De website kwam daarbij mooi van pas.

Voor mij was het takje in combinatie met de vraag ‘Wat verdient onze, jouw aandacht?’ een echte trigger.
Jouw takjes-experiment doet me sterk denken aan de antiek- en curiosawinkel van mijn moeder.

Mijn moeder wist op rommelmarkten en bij het vuilnis de meest waardevolle dingen te ontdekken die niemand meer wilde hebben. Wanneer ze deze voorwerpen in haar winkel mooi etaleerde en er het bij behorende verhaal en prijskaartje vertelde keken mensen met andere ogen naar het voorwerp. Het was niet langer rommel of lelijk, maar iets waardevol, mooi en uniek dat ze met trots kochten en in hun huis tentoonstelden.

Ik ben van plan om takje nr. 62 vaker mee te nemen naar mijn workshops als ontvlammer van nieuwsgierigheid naar nieuwsgierigheid. Dank je wel voor de krachtige inspiratie.

Danae Bodewes, nieuwsgierigheidsonderzoeker bij Fontys Hogeschool

14-10-2022

Heel erg bedankt voor het mooie takje! Ik vond hem in mijn brievenbus. Ik hou hem zelf want ik vind het mooi in mijn huis. Heel fijn.
P.s. HET TAKJE lijkt wel een Magic Wand………. van Harry Potter. En een fijn grijpstokje; voor als ik aan tafel zit en iets wat verder weg ligt dichter bij wil halen.

Lidy Jacobs

22-03-2022

Een zomaar takje.

Maarten Laupman

14-03-2022

Nieuws van takje 16. Even buurten.

Maarten Laupman

25-02-2022

Dit heeft me wel aan het denken gezet, ook zonder officieel takje met een nummer. En aan het kijken, want een gewoon takje is toch niet zo gewoon als je de tijd neemt om het aandacht te geven. Zo kwam de volgende vraag bij mij naar boven: tot wanneer is een takje eigenlijk nog een takje?

Mijn bescheiden inzicht is dat woorden binair zijn: iets is een takje of iets is geen takje. Maar taal is een versimpeling van de werkelijkheid: in het echt kan iets ‘bijna dat’, ‘nog maar net dit’ of ‘tussen dit en dat’ zijn. Voor de hand liggende valkuil is dat wij denken dat realiteit is zoals onze taal is. Wat een bespiegeling, naar aanleiding van een takje. En misschien schieten ook mijn woorden hopeloos te kort, dat sluit ik niet uit.

Jaap May

14-06-2021

Weggeven? Voorlopig geen denken aan…! Misschien later – maar nu nog om volop van te genieten op m’n eigen bureau.

Guus Vreeburg

24-05-2021

Blij ben ik er mee. Takje 16 is niet zomaar een takje.
Op de 16e geboren zijn laat het van alles gebeuren.
Deze voelt zich vast thuis bij me.
Ik fotografeer vaak takjes die uit de boom vallen.
Alleen zal dit takje zich niet voelen en ook uit logeren gaan zit in het verschiet.
Mensen met Tak in hun naam, ik ken er zo een aantal. Dat moet een gezellig slaapfeestje worden.

Maarten Laupman

09-05-2021

De verhalen van takje

Takje 12 gaat op reis..
(takje gaat morgen in een envelop naar Nieuw Zeeland)

Gérard Steenbergen

09-05-2021

Sowieso altijd leuk om iets te krijgen. Het takje bracht me aan het twijfelen: is het iets van waarde? Zou ik iemand blij maken met het takje? Gaat het takje veel waard worden, later, over 100 jaar? Het gebrek aan uitleg werkt prikkelend; ik heb vanzelf de site bezocht. Het is interessant om na te denken hoe je iets doodgewoons kunt omvormen tot iets van waarde. Een bijzondere ervaring.

Helma van den Berg

08-05-2021

Blij verrast met het ontvangen van takje nummer 9
Paar mooie associaties met dit takje…

Enerzijds hebben we met een aantal vrienden uit Maastricht nog altijd een filmclub Heefp (Hapje Eten en filmpje pakken). Wij hebben binnen de club ook de Heefp steunstok. Dat is een ruwe stevige tak, te gebruiken als wandelstok, steunpaal. Die wordt op onregelmatige momenten aan een van de Heefpers aangeboden als steun in moeilijke tijden. Dat kan zijn wanneer je 50 wordt maar vaker idd wanneer er gedoe is, corona sterfte etc… Dan komen we bij elkaar, helaas al tijden niet meer in het filmhuis maar bijvoorbeeld bij een boswandeling. Jagermeister op het eind en de overhandiging van de stok met inscriptie met de gelegenheid en de dankbare ontvanger. Een mooi gebaar in onze vriendschap.
Het ontvangen van dit takje voelt voor mij ook zo: aandacht, een steuntje, een challenge (hoe klein ook) om even te reflecteren.

Nummer 9 doet mij direct denken aan het mooie album van Wende.. Die staat nu op terwijl ik dit berichtje typ. Heerlijk en intiem ook.
De challenge op het takje hou zelf of geef weg: Erg fijn om het te ontvangen en daarmee is het waardevol. Ook waardevol om het door te geven. Waardevoller wellicht ook 🙂 Ik geef het daarom graag door en kijk of de ontvanger ook een reactie plaatst… Ik ontving het stokje tijdens onze digitale vrijdagmiddag borrel en heb ze het doosje en daarna ook de inhoud laten zien… De suggestie: Breek het in drieën en maar meer mensen blij… Dat doe ik niet. Ik stuur het als een geheel door.

Hans Smorenburg

07-05-2021

Vandaag krijg ik post die me aan het denken zet, van takje.org. Ik had niets besteld en de envelop maakte nieuwsgierig. Het kon natuurlijk ongewenste post zijn, zelfs een poeder- of bombrief. Er zit een takje in, nummer 14, met erop de tekst “Hou zelf of geef weg. www.takje.org”. Wat een bijzonder experiment om menselijk gedrag te bestuderen.
Ik ben verrast door de oneindige mogelijkheden van dit in zijn aard simpele concept. Toevallig was ik de hele middag bezig geweest met takken en takjes in de golfbaan, ze hadden mijn aandacht, want er lagen er onnoemelijk veel, kleine en grote omdat het zo gestormd had de dagen ervoor.
Succes met het project, ik zin nog op een nadere reactie, we zien wel.

Wim de Roos

07-05-2021

Ik zag een post van Wim De Roos met één van je takjes. Ik ben zelf kunstenaar en vind het een boeiend gegeven. Indien mogelijk wil ik er graag eentje.

Gert Scheerlinck

07-05-2021

Hoi Takje,
je maakt me blij
gister lag er een envelop op tafel, ik las takje en mijn naam
ja, post voor mij, wat leuk! En van Takje, spannend, die ken ik niet, niks besteld, het maakt me nieuwsgierig!
Geen afzender, of wel, takje.
ik open de envelop
en zie daar
het takje dat ik laatst vond 🙂 en waar ik zo blij mee was, dat ik wilde bewaren
hmm, wat raar, nu ontvang ik hem per post, met tekst erop
wat raar, was ik hem kwijt! wie stuurt hem nu naar me op
het was mijn magische takje dat ik vond en nu weer bij me terugkomt
ik voel levensvreugde, blijheid. ik ben opgewekt en vrolijk

Geneviève Kooijman

06-05-2021

Dank je wel voor takje 11. Grappig hoe anders je naar een takje kijkt als er tekst op staat! Ik ben er heel blij mee en houd ‘m eerst even zelf voordat ik ‘m doorstuur. Want dat idee vind ik wel heel mooi.

Annette de Vries